El Ple de l’Ajuntament de Rafal va aprovar anit, amb set vots de l’equip de govern socialista i l’abstenció dels populars, el Pressupost Municipal per a este 2018 presentat per l’equip de govern que dirigix Manuel Pineda. El pressupost de gastos i ingressos ascendix a 2.728.666,75 euros, la qual cosa suposa un increment del 7,3% (186.000 euros) respecte a l’exercici anterior. Del total del pressupost de gasto el 56% es destina a la prestació i millora dels servicis públics que l’Ajuntament presta als seus veïns i veïnes, “donde s’inclouen els gastos d’arrendaments, reparacions, manteniment i conservació d’infraestructures, subministrament d’instal·lacions així com contractes externs com els de l’arreplega de fem o l’ajuda a domicilio”, ha explicat el primer edil, que destaca d’este capítol els 102.534 euros que s’invertiran en les activitats d’associacions culturals (52%) i esportives (41%) de Rafal així com a través de col·laboracions amb els col·lectius socials de la comarca (5%).

El capítol de Personal, per la seua banda, es porta el 35,3% del pressupost ja que s’aplica la pujada prevista en els Pressupostos Generals de l’Estat del 1,75% en les retribucions dels empleats municipals. Quant a inversions s’han previst les quantitats del Pla d’Obres i Servicis de la Diputació que estan pendents d’executar en este 2018. Rafal té previst adequar les instal·lacions de l’anterior consultori mèdic per a convertir-ho en un Centre Formatiu Juvenil “en el que es contempla la possibilitat de realitzar cursos de formació que impulsen l’ocupació juvenil, quelcom bàsic en el nostre poble i per al que volem arribar a acords amb el Consorci per al Desenrotllament Econòmic del Baix Segura (Convega)”, ha dit Pineda, un punt que es va aprovar per unanimitat de la Corporació.

El regidor ha explicat que igualment s’espera poder remodelar enguany la font de la Plaça d’Espanya, deteriorada pel pas del temps. “Hay que tindre en compte que Rafal es nodrix, per al capítol d’inversions, de les ajudes que arriben d’altres administracions, per la qual cosa com fins ara, treballarem per a trobar finançament amb què desenrotllar els projectes que encara tenim pendientes”.

Quant a inversions s’han previst les quantitats del Pla d’Obres i Servicis de la Diputació que estan pendents d’executar en este 2018. Rafal té previst adequar les instal·lacions de l’anterior consultori mèdic per a convertir-ho en un Centre Formatiu Juvenil “en el que es contempla la possibilitat de realitzar cursos de formació que impulsen l’ocupació juvenil, quelcom bàsic en el nostre poble i per al que volem arribar a acords amb el Consorci per al Desenrotllament Econòmic del Baix Segura (Convega) “, ha dit Pineda, un punt que es va aprovar per unanimitat de la Corporació. El regidor ha explicat que igualment s’espera poder remodelar enguany la font de la Plaça d’Espanya, deteriorada pel pas del temps.

“Hay que tindre en compte que Rafal es nodrix, per al capítol d’inversions, de les ajudes que arriben d’altres administracions, per la qual cosa com fins ara, treballarem per a trobar finançament amb què desenrotllar els projectes que encara tenim pendientes”. L’increment de 186.000 euros en el pressupost s’aplica comptant l’ingrés previst de 70.000 euros del Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat “que és de la màxima importància per a municipis xicotets com el nuestro”, ha recordat Pineda, així com per la millora de la capacitat de l’administració per al cobrament de taxes i impostos “además de que hem de tindre en compte que hem incrementat la població en els últims anys, la qual cosa permet rebre també més ajudes d’altres administracions, factors tots ells que han col·laborat en la previsió de l’augment dels ingresos”.

El deute viu de l’Ajuntament de Rafal a data 31 de desembre de 2017 ascendia a 180.135,30 euros, quantitat que queda pendent del Pla d’Ajust de 2012 que vencerà en 2021. En este punt Pineda ha ressaltat la rebaixa que s’ha fet en estos anys, ja que quan es va iniciar el pla d’ajust l’Ajuntament devia 1 milió d’euros. L’alcalde hi ha assenyalat que es tracta d’un pressupost “que complix amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària, està equilibrat en ingressos i gastos i es pot considerar un pressupost social en tant que recolza a les associacions del nostre municipi, i per tant, als nostres veïns i vecinas”.

Així, ha ressaltat que "es un pressupost que tracta de millorar la qualitat de vida de la ciudadanía". Seguint amb el capítol econòmic, el primer edil rafaleño ha explicat que el període mitjà de pagament a proveïdors es va tancar en 2017 en 19,02 dies, “y en l’actualitat es manté en eixa mateixa cifra”, i ha afegit que el pressupost de 2017 s’ha executat en un 85% en la capítol d’ingressos i un 90% en inversions, “algo del que també ens sentim satisfets, perquè és un grau d’execució prou alto”, ha dit Pineda.

Pla Edificant
Per urgència es va incloure en el Ple la sol·licitud de delegació de competències a la Generalitat Valenciana en la segona fase del Pla Edificant així com l’aprovació de la memòria d’obres d’adequació i reforma que es volen realitzar en el Col·legi d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Trinitari Seva de Rafal dins d’este pla autonòmic i que ascendixen a prop de dos milions d’euros. D’altra banda la Corporació va aprovar per unanimitat la moció de la Plataforma de Regants, Ciutadans i Ciutadanes Segura Transparent i el manifest que va fer arribar a l’Ajuntament amb una sèrie de reivindicacions de millora del riu.