La Setmana Santa de Rafal ja té designada a la persona que enguany, en el matí del Domingo de Resurrecció, serà l’encarregada d’obrir La Grana, l’acte més singular d’estes celebracions en el municipi i un nomenament que està reservat a l’Ajuntament, que des de fa un temps lo realiza a través d’un sorteig entre les persones majors de 18 anys que hagen nascut en Rafal o que estiguen empadronades des de fa cinc anys. Dolores Esquiva Guirao serà l’encarregada este año d’ostentar este honor. Esta rafaleña, nascuda el 7 d’octubre de 1945, és casada des de 1970 amb Francisco Clemente Javaloyes, és mare de quatre fills i té sis néts. Està vinculada a la Semana Santa a través de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolores, de la que forma part, i ha dedicat tota la seua vida al brodat. En moltes cases de Rafal es guarden els aixovars elaborats por la Portadora de La Grana 2018, i el seu treball també pot apreciar-se en els pal·lis de la Mare de Déu dels Dolores i de la Soledad.

El seu nomenament oficial va tindre lloc divendres passat en el Saló de Plens, després del sorteo celebrado el dilluns 12 de febrer, i el pròxim 17 de març, Dolores Esquiva Guirao rebrà el bàcul propi d’este càrrec de mans del seu antecessor, José Bartolomé Ruiz Mompeán. Serà en el acto on es realitzarà el Pregó de Setmana Santa i el Concert organitzat també per esta celebració. A la Portadora de La Grana li ha fet “mucha il·lusió ostentar este cargo” al tratarse de una tradició molt arrelada en Rafal.

L’alcalde de Rafal, Manuel Pineda, li va donar l’enhorabona durant el seu nomenament en nom de todos els rafaleños i rafaleñas i en presència dels familiars de Dolores Esquiva, que no quisieron perderse eixe moment. Pineda va assegurar que “sin dubte Dolores coneix el que suposa per a alguien que ha nascut i viscut en Rafal l’encarregar-se d’obrir la nostra Grana, i ens alegra que hi haja recibido el nomenament amb tanta il·lusió. Sens dubte viurà una Setmana Santa tan intensa com todas las de la seua vida, però un poc més especial que cabe”.