966752267 - Plaza de España, 1, 03369 Rafal ayuntamiento@rafal.es

L’Ajuntament de Rafal comptarà amb un Pla d’Accessibilitat Universal que servirà como herramienta per a suprimir les barreres arquitectòniques existents, alhora que marcarà las directrices a tindre en compte en noves actuacions per a evitar problemes d’accessibilitat. Las concejalas d’Urbanisme i Participació Ciutadana, Silvia Pastor i Noemí Cutillas respectivamente, han sigut les encarregades de presentar el projecte, que comptarà amb un procés de participación ciudadana en el que la ciutadania podrà realitzar les seues pròpies aportacions.

Silvia Pastor ha relatat que l’objectiu del Pla d’Accessibilitat Universal és adaptar l’entorno “con el fi que totes les persones ho puguen utilitzar de forma lliure i autónoma”, per la qual cosa els treballs a realitzar seran, en primer lloc, d’avaluació dels nivells d’accessibilitat en un determinado espai i a partir d’ací es definiran les actuacions necessàries per a adaptar-ho. El document resultant “aportará les línies principals d’actuació que s’aplicaran en las principales carrers de Rafal així com en els edificis d’ús públic a mitjà termini i llarg plazo”, ha precisat la regidora.

Rafal ha pogut posar en marxa este pla a través d’una subvenció que la Regidoria d’Urbanisme va sol·licitar a la Diputació Provincial d’Alacant, per mitjà de la que es van concedir al municipi 4.015 euros per a l’elaboració del document que s’ha desarrollado con una empresa “especializada en projectes de supressió de barreres i millora de l’accessibilitat al mig físico”, hi ha el dit Pastor. El pla consta de dos fases, la d’elaboració en què es trabaja en estos moments, i la segona d’implementació, que suposarà la implantació en els carrers i els edificis de les directrius que s’indiquen.

Participació Ciutadana
Per la seua banda, Noemí Cutillas ha explicat eixe procés de participació ciutadana que anirà aparejado al Pla d’Accessibilitat Universal. L’edil ha recordat que encara que són els tècnics els que decidixen si es poden o no realitzar distintes actuacions, “desde l’equip de govern queremos conocer què pensen els nostres veïns i veïnes i els seus prioridades”. Per a això es realitzarà una presentació de la proposta del Pla d’Accessibilitat en la Sala d’Exposicions de l’Ayuntamiento el pròxim dijous 25 de gener a les 20.00 horas”, a la que s’invitarà a associacions, col·lectius i a tots els rafaleños i rafaleñas que desitgen conéixer esta actuación”.

A partir d’ací es podran traslladar aportacions a l’Ajuntament a través de fulls de propuestas que es posaran a disposició dels veïns, el WhatsApp municipal, i la Bústia Ciutadana de la web del Consistori, moment en què els tècnics passaran a estudiar les propostes para determinar si són o no viables. Finalment, amb tota la informació arreplegada i el treball tècnic fet, es presentarà el citat pla per a poder posar-ho en marxa.