Rafal ja ha presentat davant els seus veïns el projecte per a convertir-se en Capital Cultural de la Comunitat Valenciana per a municipis de menys de 5.000 habitants. La plaça d’Espanya va ser el lloc triat per a traslladar als rafaleños i rafaleñas la il·lusió que el Consistori ha posat en aquesta iniciativa que té com a objectiu posar les activitats i elements que el municipi duu a terme en matèria de cultura. Una gran pancarta va mostrar la imatge que s’ha creat per a il·lustrar aquesta candidatura que pot fer-se realitat en els pròxims mesos. L’alcalde del municipi, Manuel Pineda, ha ressaltat durant aquest acte de presentació que “aquest projecte és molt important per a Rafal perquè demostra l’aposta ferma que el municipi fa per la cultura i posar en valor les tradicions i història del poble”, i ha transmès la il·lusió que com a primer edil i com a veí li suposa optar a aquesta convocatòria de referència a nivell autonòmic.
El projecte que s’ha elaborat per a poder optar a aquest distintiu inclou una àmplia descripció del municipi en el qual destaquen els seus trets històrics, així com aquelles personalitats que han marcat la història de la cultura rafaleña. De forma especial es remarca la creació, en 1885, de la Societat Art Musical de Rafal, fet que es defineix com la primera revolució cultural del municipi. Dins dels seus anys d’història el projecte enumera als músics que han portat el nom d’aquesta agrupació ben lluny i que han collit un ampli palmarès de premis. Sota aquest argument Rafal exposa la música com un fil cultural que impregna a tot un municipi i que s’ha convertit al llarg de tots aquests anys en nexe d’unió de tot un poble, argument sòlid sobre el qual Rafal vol ser Capital Cultural de la Comunitat Valenciana.
A més de les ressenyes històriques, el projecte inclou un nodrit programa d’activitats culturals que s’iniciarà a l’abril de 2019. Dins d’aquesta oferta cultural es programen un ampli ventall d’activitats orientades a tots els públics. En el programa destaca una trobada de bandes de música, activitats per a posar en valor l’horta i incidir en el medi ambient, actuacions teatrals per a majors i xicotets, conferències que posen en valor diversos aspectes del municipi, jornades gastronòmiques i diverses cites de ball i música de diferents tipologies. També s’arrepleguen actes clau dins de la programació cultural de Rafal com són la XIX Fira de Sevillanes i la VIII edició de Rafal en Curt.
Pineda ha incidit en la gran quantitat d’activitats que s’arrepleguen dins del projecte “que sens dubte tenen com a objectiu posar en valor la importància de la cultura, però sobretot fer gaudir als veïns i veïnes de la comarca i convertir a Rafal en Capital Cultural de la Comunitat Valenciana”.