Rafal ha rebut una ajuda de 300.000 euros per part de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) per a renovar l’enllumenat públic del municipi. El Consistori ha apostat per aquest projecte per a continuar amb el seu compromís amb la sostenibilitat i l’estalvi energètic. Les accions es duran a terme en els pròxims mesos i substituiran un alt percentatge de les bombetes del municipi que actualment són de carboni per tipologia led.

L’Ajuntament va presentar un ampli projecte al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a través de l’Institut de Diversificació i Estalvi Energètic per a donar a conéixer la situació actual del municipi i plantejar les actuacions de millora per a poder optar a l’ajuda concedida. Dins d’aquest estudi es va ressenyar l’estat de l’actual lluminària que té una antiguitat de més de vint anys i està formada per balasts de vapor de sodi d’alta pressió amb potències de 100, 150, 250 i 400 watts. També es van ressenyar les manques, així com les incompatibilitats que existeixen amb les noves normatives o les regulacions establides en matèria d’eficiència energètica.

Les accions se centraran en el centre urbà del municipi, el polígon industrial, la zona sud-est i la zona de Casas Baratas, en definitiva, un ampli percentatge del municipi que reduirà d’aquesta forma el consum i que permetrà estalviar una gran quantitat econòmica. A més del canvi de bombetes també es durà a terme la renovació dels quadres de comandament i s’incorporaran sistemes de control mitjançant rellotges astronòmics per a poder monitorar els consums i millorar les proteccions de baixa tensió.

L’alcalde del municipi, Manuel Pineda ha explicat que “aquesta ajuda que ens ha concedit al municipi caldrà retornar-la en un termini de 10 anys sense generar cap mena d’interés”. Ha indicat que “amb l’estalvi que es durà a terme després del canvi de la lluminària es pot afrontar el pagament amb total seguretat i sense cap mena de repercussió econòmica per al municipi”. Pineda ha insistit a més que “amb aquest nou projecte el municipi reafirma el seu compromís amb el medi ambient i continua la seua tasca per complir amb els paràmetres de sostenibilitat i eficiència energètica”.